Als een kip zonder kop

20 december 2019

Zo, in het laatste nummer van het jaar heeft de uitgever een thema gekozen waar je eigenlijk niks mee kan.Wat is dat nou: Grenzeloos ondernemen?

Grenzeloos in de zin van over de hele wereld, of als “zonder beperkingen” of met grenzeloze energie? Zegt u het maar! Voor mij persoonlijk betekent het vooral grenzeloos als het gaat om creativiteit in mijn advisering. Dus niet simpel een antwoord geven op een gestelde vraag, maar een creatieve oplossing bedenken, waar mijn cliënt echt iets aan heeft. Dat grenzeloze is niet vrijblijvend, dat vergt focus en passie voor mijn vak. En dat heb ik.

 

Dat hebben ook mijn cliënten, altijd gedreven om hun onderneming en zichzelf verder te brengen. Of dat nu de grenzen oversteken is, of een nieuw product of nieuwe dienst ontwikkelen of springen in het gat in de markt. Naast grenzeloos ook vaak tomeloos. Juist door de passie en grenzeloze energie kan het zo zijn dat het oog op het geheel verloren gaat. Dat, voordat je het je realiseert, je feitelijk als een kip zonder kop aanrent achter een nieuw idee, nieuwe mogelijkheden.

 

Op dat punt heeft de ondernemer een klankbord nodig, zo u wilt een spiegel. Dat kan iemand uit het management team zijn, haar of zijn adviseur, een goede vriend of vriendin of de partner thuis.
Iemand die het zicht op het grotere doel wel heeft en het lef om er iets van te zeggen. Die rol vervul ik ook graag bij mijn cliënten.

 

Samen hebben we vaak eerder meerjaren doelen geformuleerd, zowel zakelijk als priveÌ. Samen verkennen we dan ook de kansen en risico’s van het grenzeloos ondernemen en stellen vast of het over een grens trekken bijdraagt aan het grote geformuleerde doel of dat de doelen of de weg er naar toe moet worden aangepast. Vaak botsen we in zo’n gesprek. Altijd met respect voor elkaar, gericht op hetzelfde doel.

 

Daarmee wordt voorkomen dat de ondernemer met tomeloze energie de verkeerde kant op schiet met alle gevolgen van dien.
Een klankbord of soms criticaster helpt daar vaak bij. Ik wens u als ondernemer graag zo’n klankbord toe. Zodat u grenzeloos kunt blijven ondernemen en tegelijkertijd niet het risico loopt door te schieten en het grotere doel uit het oog te verliezen.

 

Ik wens u mooie Feestdagen en tot in 2020!

 

Eric Gort is al jarenlang als partner verbonden aan PKF Wallast. Hij adviseert voornamelijk ondernemende MKB bedrijven en hun DGA Ìs in Haarlem, Haarlemmermeer en de Bollenstreek. Eric combineert belastingadvisering, bedrijfseconomische advisering en Business Valuation waardoor er een optimaal financieel resultaat ontstaat. Proactief en doortastend en vooral recht door zee. Eric is een levensgenieter, getrouwd en vader van vijf kinderen en is naast het werk betrokken bij Hospice Bardo. Zijn credo is: ondernemers verder helpen en verbinding maken met mensen!

 

Geschreven door Haarlem INTO business
Gepubliceerd op dinsdag 17 december 2019

Amsterdam

Mercuriusplein 1
2132 HA Hoofddorp

Postadres
Postbus 74681
1070 BR Amsterdam

020 653 18 12

Amsterdam@pkfwallast.nl

Rotterdam

Schaardijk 372
2909 LA Capelle aan den IJssel

Postadres
Postbus 84030
3009 CA Rotterdam

010 450 40 20

Rotterdam@pkfwallast.nl

Delft

Delftechpark 40
2628 XH Delft

Postadres
Postbus 332
2600 AH Delft

015 261 31 21

Delft@pkfwallast.nl

Woerden

Pompmolenlaan 9
3447 GK Woerden

Postadres
Postbus 533
3440 AM Woerden

0348 416 262

Woerden@pkfwallast.nl

Alphen aan den rijn

Europaplein 10F
2408 GX Alphen aan den Rijn

Postadres
Postbus 533
3440 AM Woerden

0172 748 218

AlphenaandenRijn@pkfwallast.nl

© PKF Wallast is a member of PKF Global, the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).  “PKF" and the PKF logo are registered trademarks used by PKF International Limited and member firms of the PKF Global Network. They may not be used by anyone other than a duly licensed member firm of the Network.