PKF Wallast Adviesreeks – Vastgoed

21 november 2022

Vastgoed is waardevol, als belegging, om in te wonen, soms als statussymbool. De waarde wordt in geld uitgedrukt, euro’s, welke geleend kunnen worden bij derden tegen rentebetalingen. Anders en toch vergelijkbaar was het systeem op de Indonesische eilanden Alor en Pantar in de 19e eeuw. Mokko’s van 35 tot 55 cm hoog en gemaakt van 5 tot 13 kilo brons waren betaalmiddelen op het eiland en werden zeer specifiek aangewend om vastgoed te kopen (de aankoop van grond en de bouw van familiehuizen werd onder meer betaald in Mokko’s). Had iemand zelf onvoldoende Mokko’s, dan konden deze worden geleend. Wel moest terugbetaald worden in Mokko’s van hogere waarde (deze was groter of ouder). Zo werd rente voldaan. Periodiek waren er grote afrekeningsfeesten (het is net of de bank zijn jaarstukken opmaakt). De Mokko’s mochten alleen op die feesten als trommel worden gebruikt om het leed van de schuldenaar met muziek te verzachten. Het gebruik van Mokko’s als betaalmiddel is in 1914 door de Nederlandse koloniale regering afgeschaft; in dat jaar kon de belasting nog met Mokko’s betaald worden; er is met zo’n 1.600 Mokko’s belasting betaald, die allen zijn vernietigd.

Wilt u het gehele boek downloaden (PDF)? Klik dan op knop onderaan deze pagina.

Deze uitgave in de PKF Wallast Adviesreeks gaat over vastgoed en is geschreven door collega’s uit de diverse disciplines die PKF Wallast biedt. Het laat mooi de veelheid van aspecten zien die bij vastgoed een rol spelen.

Voor veel ondernemers en particulieren is het hebben van vastgoed een nastrevenswaardige zaak. Niet alleen als bedrijfspand en eigen woning, maar ook als beleggingsobject. Vastgoed vormt vaak een aanzienlijk deel van het vermogen.

In deze uitgave staan we stil bij een aantal aspecten die bij vastgoed een rol spelen. In hoofdstuk 1 gaan we in op de juridische aspecten van vastgoed. We behandelen de zakelijke en beperkte rechten en staan stil bij huur en verhuur. Juridische en fiscale aspecten komen ook aan de orde in hoofdstuk 4, waar we ingaan op estate planning. Ook voor vastgoed is estate planning een belangrijk aspect. Hierbij is niet alleen fiscale optimalisatie een belangrijke afweging, maar ook zaken als emotie en wat wil men met het vastgoed spelen een belangrijke rol.

In hoofdstuk 2 staan we stil bij de boeiende perikelen rondom de box III – heffing en welke impact dat heeft op de allocatievraag: in welke box plaatsen we het vastgoed. Een boeiende discussie in het huidige tijdsgewricht met al zijn (aankomende) wijzigingen. We pogen een stip op de horizon te plaatsen, voor wat het waard is.

In hoofdstuk 3 gaan we in op de BTW en overdrachtsbelasting aspecten die bij vastgoed spelen.

Hoofdstuk 5 behandelt het altijd boeiende onderwerp van vastgoed en waardering in de jaarrekening. De hekkensluiter is hoofdstuk 6 waarin de waardering van vastgoed bij bedrijfswaardering behandeld wordt.

U ziet, een veelheid van onderwerpen die bij vastgoed een rol spelen. Wij vonden het fijn om deze aspecten met elkaar te bespreken en voor u vast te leggen in deze uitgave. Wij wensen u veel leesplezier en indien u vragen of opmerkingen heeft, dan wel met vastgoed aan de gang gaat of bent, aarzelt u dan niet met ons te sparren, dan komt het vast goed.

Amsterdam

Mercuriusplein 1
2132 HA Hoofddorp

Postadres
Postbus 74681
1070 BR Amsterdam

020 653 18 12

Amsterdam@pkfwallast.nl

Rotterdam

Schaardijk 372
2909 LA Capelle aan den IJssel

Postadres
Postbus 84030
3009 CA Rotterdam

010 450 40 20

Rotterdam@pkfwallast.nl

Delft

Delftechpark 40
2628 XH Delft

Postadres
Postbus 332
2600 AH Delft

015 261 31 21

Delft@pkfwallast.nl

Woerden

Pompmolenlaan 9
3447 GK Woerden

Postadres
Postbus 533
3440 AM Woerden

0348 416 262

Woerden@pkfwallast.nl

Alphen aan den rijn

Europaplein 10F
2408 GX Alphen aan den Rijn

Postadres
Postbus 533
3440 AM Woerden

0172 748 218

AlphenaandenRijn@pkfwallast.nl

© PKF Wallast is a member of PKF Global, the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).  “PKF" and the PKF logo are registered trademarks used by PKF International Limited and member firms of the PKF Global Network. They may not be used by anyone other than a duly licensed member firm of the Network.