PKF Wallast Adviesreeks – Geen cent te veel

7 februari 2022

De wat oudere lezers onder ons kennen de leus “geen cent te veel” vast nog wel uit de reclames van het Zeeuws Meisje, een bekend margarinemerk uit de laatste decennia van de vorige eeuw. Dat is wel oud, zult u denken, maar ja, dat zijn de belastingen ook. Ook bij belastingen hebben veel belastingplichtigen het gevoel dat ze die best wel willen betalen; best wel een bijdrage aan de schatkist willen leveren, opdat die daar allerhande nuttige dingen mee kan doen, maar toch ook met het gevoel: “geen cent te veel.”

Wilt u het gehele boek downloaden (PDF)? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in.

Met deze gevoelens is niets mis. Belastingen moeten betaald worden op grond van de wet. Zolang men zijn, uit de wet voortvloeiende, belastingverplichtingen maar na komt is er niets aan de hand. Ook in het fiscale ziet men evenwel dat er vaak meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Het staat de belastingplichtige vrij fiscaal de meest voordelige weg te kiezen, zolang deze weg maar niet leidt tot excessen. Wat een exces is wordt getoetst aan de hand van de vraag of er een niet noodzakelijke rechtshandeling is opgenomen in het samenstel van rechtshandelingen die zou leiden tot een willekeurige en voortdurende verijdeling van belastingheffing. Als de rechtshandelingen noodzakelijk zijn, is er geen sprake van een willekeurige en voortdurende verijdeling van belastingheffing. Zijn de rechtshandelingen niet noodzakelijk, dan moet nader worden bezien of er sprake is van een willekeurige en voortdurende verijdeling van belastingheffing. Dit is ook wat de Hoge Raad zegt. Als de gekozen weg (ruim) binnen de fiscale grenzen valt, is er niets mis mee deze weg te bewandelen en al helemaal niet als dit binnen de doelstellingen van de (betreffende) regelgeving valt.

Met dit in het achterhoofd behandelen we in deze uitgave een aantal optimalisatiemogelijkheden, die maken dat u “geen cent te veel” betaalt.

We gaan in deze uitgave in op de keuze beschikbare gelden voor sparen en beleggen te beleggen via een B.V., en dus heffing in box 2, of in privé, en dus belastingheffing in box 3. De voor – en nadelen van het een of het ander zullen de revue passeren alsmede diverse optimalisatiemogelijkheden.

Een interessante nieuwe loot aan de fiscale boom, is de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap. De wetgever gaat er vanuit dat deze wet gaat leiden tot forse aflossingen van schulden aan de eigen B.V. Wij zullen een aantal gevallen de revue laten passeren waaruit blijkt dat dit niet altijd de fiscaal meest gunstige weg is.

Verder laten we in deze uitgave en aantal optimalisatiemogelijkheden de revue passeren met betrekking tot vastgoed en hypotheken alsmede een aantal optimalisatiemogelijkheden in het kader van estate planning.

Amsterdam

Mercuriusplein 1
2132 HA Hoofddorp

Postadres
Postbus 74681
1070 BR Amsterdam

020 653 18 12

Amsterdam@pkfwallast.nl

Rotterdam

Schaardijk 372
2909 LA Capelle aan den IJssel

Postadres
Postbus 84030
3009 CA Rotterdam

010 450 40 20

Rotterdam@pkfwallast.nl

Delft

Delftechpark 40
2628 XH Delft

Postadres
Postbus 332
2600 AH Delft

015 261 31 21

Delft@pkfwallast.nl

Woerden

Pompmolenlaan 9
3447 GK Woerden

Postadres
Postbus 533
3440 AM Woerden

0348 416 262

Woerden@pkfwallast.nl

Alphen aan den rijn

Europaplein 10F
2408 GX Alphen aan den Rijn

Postadres
Postbus 533
3440 AM Woerden

0172 748 218

AlphenaandenRijn@pkfwallast.nl

© PKF Wallast is a member of PKF Global, the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).  “PKF" and the PKF logo are registered trademarks used by PKF International Limited and member firms of the PKF Global Network. They may not be used by anyone other than a duly licensed member firm of the Network.