Bij estate planning denken veel mensen aan het besparen van erfbelasting. Dat is inderdaad belangrijk maar bij PKF Wallast kijken wij graag breder naar dit onderwerp. De basis van estate planning ligt primair in het civiele recht, in het bijzonder in het huwelijksvermogensrecht en het erfrecht, en voorts in het successierecht. Die drie rechtsgebieden bepalen de omvang en de samenstelling van een nalatenschap. Ze beïnvloeden elkaar ook onderling en dat maakt de zaak al snel ingewikkeld. Daar komt dan nog het fiscale recht bij: de inkomstenbelasting, de schenk- en erfbelasting, en de overdrachtsbelasting.

 

Estate planning benaderen wij daarom altijd integraal. De vraag wie vanaf welk moment over welke vermogensbestanddelen mag beschikken of zeggenschap krijgt, gaat daarbij doorgaans vooraf aan de minimalisatie van de belastingdruk. Soms is een buitenlandse trust het geschikte middel, maar vaak zal een familiestichting al voldoende zijn. 
Daarnaast houden wij ook de ondernemingsbelangen in het oog. Hoe gaat het bedrijf verder? Hoe is de zeggenschap geregeld? Naast estate planning bij overlijden adviseren wij onze cliënten ook steeds vaker over wat te doen bij een andere calamiteit. Dit is vooral van belang voor de continuïteit van de onderneming.

 

Wilt u meer over dit onderwerp weten, ga dan gerust eens vrijblijvend in gesprek met een van onze adviseurs.

 

Onze expertises

 

  • schenk- en erfbelasting

  • testamentadvisering

  • bedrijfsopvolging

  • continuïteit onderneming bij calamiteiten

                              

Wilt u advies?

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen.