Spring naar content

Webshop

E-commerce en BTW

Als eigenaar van een webshop heeft u te maken met specifieke regels rond belasting. Heeft u vragen over e-commerce en btw of wilt u zeker zijn van een correcte belastingaangifte voor uw webshop? De belastingadviseurs van Newtone helpen u hierbij.

Verbinden & vergroten

Het aantal webshops in Nederland is inmiddels groter dan het aantal fysieke winkels. Veel van die webshops zijn wel verbonden aan een fysieke winkel; het is immers een interessante manier om uw afzetmarkt te vergroten. Soms gaan de verkopen tot over de grens!

Waarom belastingadvies voor uw webshop door Newtone?

Newtone maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van kantoren. Onze lokale specialisten zijn altijd op de hoogte van actuele lokale wet- en regelgeving. Die expertise is bij webshops zeker relevant!

Alles onder één dak: een multidisciplinair team van onder meer belastingadviseurs, juridisch adviseurs, bedrijfsadviseurs en financieringsspecialisten staat tot uw beschikking. Daarmee bieden we een full-service dienstverlening. Als sparringpartner denken we mee over volgende stappen om uw webshop te laten groeien en succesvol te laten zijn.

Omzetbelasting (btw) en webshop

Voor een webshop gelden dezelfde regels voor de afdracht van omzetbelasting (btw) als voor fysieke winkels. Voor vrijwel alles geldt het hoge btw-tarief van 21%, tenzij u producten verkoopt die in het verlaagde tarief van 9% vallen (zoals boeken en medische hulpmiddelen). De btw die u doorbelast aan uw klanten draagt u eens per kwartaal af aan de Belastingdienst. Er is echter een uitzondering: is de omzet van uw webshop minder dan 20.000 euro per kalenderjaar, dan kunt u gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). U bent dan vrijgesteld van btw en hoeft dus geen omzetbelasting af te dragen. Verkoopt uw webshop ook aan klanten over de grens? Dan moet u een buitenlandse btw-aangifte doen. Heeft u vragen over uw webwinkel en omzetbelasting en wilt u zeker zijn van een correcte btw-aangifte voor uw webshop? Laat het met een gerust hart over aan onze btw-specialisten.

Inkomstenbelasting en webshop

Maakt u winst met uw webshop en voorziet u daarmee in een inkomen, dan moet u uiteraard inkomstenbelasting betalen. Is uw webwinkel geen eenmanszaak maar een BV, dan betaalt u vennootschapsbelasting in plaats van inkomstenbelasting. Heeft u naast de webshop ook een baan in loondienst, dan moet u de winst optellen bij uw bruto jaarsalaris. Over het totale bedrag bent u inkomstenbelasting verschuldigd. Mogelijk zijn er aftrekposten van toepassing, dus ook dat is belangrijk om in kaart te brengen. Runt u uw webshop alleen hobbymatig en levert het u dus géén inkomen op, dan hoeft u de activiteit niet te vermelden in de aangifte inkomstenbelasting. Heeft u vragen over de inkomstenbelasting en uw webshop? De belastingadviseurs van Newtone helpen u graag verder.

Fiscale voordelen bij een webshop

Bij fiscale wet- en regelgeving denken we doorgaans meteen aan het betalen van belasting. De regels kunnen u als webshopondernemer echter ook voordelen opleveren. Als ondernemer komt u mogelijk in aanmerking voor fiscale voordelen als zelfstandigenaftrek, startersaftrek, investeringsaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Graag gaan onze belastingadviseurs na of u voldoet aan de criteria die hieraan worden gesteld. Zo is voor de zelfstandigenaftrek bijvoorbeeld een jaarlijks urencriterium van toepassing. We adviseren u graag, zodat u optimaal profiteert van fiscale regelingen in uw voordeel.

Verzendingen naar het buitenland

Levert u vanuit uw webshop ook aan klanten over de grens of wilt u zich op de buitenlandse markt gaan richten om uw afzetgebied te vergroten? Zodra uw webshop producten verstuurt naar het buitenland, zijn er specifieke belastingregels van toepassing. Hoeveel belasting u moet afdragen, is afhankelijk van het land waar uw zending heengaat. Om de administratieve last en belastingdruk wat te verlichten, zijn er binnen de EU speciale regelingen in het leven geroepen: de One Stop Shop-regeling en een jaarlijks drempelbedrag. Voor landen buiten de EU zijn andere fiscale regels van toepassing. Onze belastingadviseurs kunnen u vertellen waarmee u rekening moet houden bij verzendingen naar het buitenland.

Drempelbedrag binnen de EU

Binnen de EU is een gezamenlijk drempelbedrag afgesproken voor de afstandsverkopen die u doet. Per kalenderjaar ligt dit op 10.000 euro. Tot dat bedrag brengt u het Nederlandse btw-tarief in rekening en draagt u deze omzetbelasting in Nederland af. Zodra u het drempelbedrag overschrijdt, moet u het lokale btw-tarief doorbelasten van het land waar de klant woont. U draagt deze btw af via de Unieregeling (One Stop Shop-regeling).

One Stop Shop-regeling (OSS)

De One Stop Shop-regeling (OSS) is er voor webshops die binnen de EU over de grens verkopen. In dat geval moet u immers een buitenlandse btw-aangifte doen. Om de btw niet in elk EU-land afzonderlijk af te hoeven dragen, is er de OSS als ‘één-loket-systeem’. Heeft u vragen over uw webwinkel en belasting of wilt u zeker zijn van een correcte btw-aangifte voor uw webshop? Laat het met een gerust hart over aan onze btw-specialisten.

Levering buiten de EU

Levert uw webshop buiten de EU – bijvoorbeeld Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten – dan krijgt u te maken met dubbele regels: de Nederlandse en die van het land waar uw levering heengaat. Volgens de Nederlandse regels hoeft u bij verkopen buiten de EU geen btw in rekening te brengen. Soms zijn er wel invoerbelastingen van toepassing. Let hierbij op dat uw factuur aan de juiste eisen voldoet. Al met al zijn er dus meerdere aandachtspunten. Onze belastingadviseurs kunnen het je haarfijn uitleggen.

Onze vakspecialist staat voor u klaar in regio

Onze specialisten staan vandaag al voor u klaar.