Kabinet versoepelt bijzonder uitstel van betaling als gevolg van coronavirus

20 maart 2020

De maatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken volgen elkaar in rap tempo op. Daarom ontvangt u deze belangrijke update van ons.

Gisteren is eind van de middag een update verschenen op de site van de Belastingdienst over uitstel van betaling van belastingen voor ondernemers en zzp’ers. Daarin geeft de Belastingdienst aan dat een ondernemer of zzp’er wiens bedrijf problemen heeft door het coronavirus op eenvoudige wijze uitstel van betaling voor belastingen kan krijgen van (ten minste) drie maanden. Dit kan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen.

 

Hierbij geeft de Belastingdienst de volgende uitleg: “Stuur daarvoor een brief aan ons. In de brief vraagt u om uitstel van betaling waarin u aangeeft dat u door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. Nadat wij uw verzoek hebben ontvangen, stoppen wij met invorderingsmaatregelen. U krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoeft u niet te betalen.” Voor de eerste 3 maanden is dus geen verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld accountant of brancheorganisatie) nodig.

 

Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor u te kort. U kunt ook voor een langere periode uitstel aanvragen. De Belastingdienst vraagt u dan nog aanvullende informatie aan te leveren (eventueel verklaring van een derde deskundige). De Belastingdienst zal op een later moment hierover nog nadere toelichting plaatsen op de website van de Belastingdienst.

 

Voor de volledigheid hebben wij ook de links naar de betreffende sites van de Belastingdienst opgenomen.

 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/kabinet-versoepelt-bijzonder-uitstel-van-betaling-als-gevolg-van-corona-virus

 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-voor-werkgevers/financiele-maatregelen

 

Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte van verdere relevante ontwikkelingen. Voor vragen of nadere toelichting raadpleegt u uw PKF Wallast adviseur.

Amsterdam

Mercuriusplein 1
2132 HA Hoofddorp

Postadres
Postbus 74681
1070 BR Amsterdam

020 653 18 12

Amsterdam@pkfwallast.nl

Rotterdam

Schaardijk 372
2909 LA Capelle aan den IJssel

Postadres
Postbus 84030
3009 CA Rotterdam

010 450 40 20

Rotterdam@pkfwallast.nl

Delft

Delftechpark 40
2628 XH Delft

Postadres
Postbus 332
2600 AH Delft

015 261 31 21

Delft@pkfwallast.nl

Woerden

Pompmolenlaan 9
3447 GK Woerden

Postadres
Postbus 533
3440 AM Woerden

0348 416 262

Woerden@pkfwallast.nl

Alphen aan den rijn

Europaplein 10F
2408 GX Alphen aan den Rijn

Postadres
Postbus 533
3440 AM Woerden

0172 748 218

AlphenaandenRijn@pkfwallast.nl

© PKF Wallast is a member of PKF Global, the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).  “PKF" and the PKF logo are registered trademarks used by PKF International Limited and member firms of the PKF Global Network. They may not be used by anyone other than a duly licensed member firm of the Network.