Vermogensbestanddelen zijn geen keuzevermogen als een ondernemer ze uitsluitend of nagenoeg uitsluitend voor privé- of zakelijke doeleinden gebruikt. Normaal gesproken wordt (nagenoeg) uitsluitend vertaald met 90% of meer. Rechtbank Noord-Nederland meent echter dat voor wat betreft de auto alleen de grens van 500 kilometer telt.
Een ondernemer wil zijn Toyota Prius aanmerken als ondernemingsvermogen, terwijl de inspecteur meent dat de auto verplicht privévermogen is. De rechtbank lost dit geschil op door een aantal stappen te doorlopen. Om te beginnen moet de ondernemer aannemelijk maken dat hij de auto op zijn minst in enige mate zakelijk heeft gebruikt. Anders is de auto verplicht privévermogen. De ondernemer weet inderdaad aannemelijk te maken dat hij met de Prius minstens 1.453 zakelijke kilometers op jaarbasis rijdt. Het totale aantal gereden kilometers is echter 22.000 per jaar. Dat betekent dat het zakelijk gebruik kan worden aangemerkt als minder dan 10% van het totale gebruik. En dat lijkt een probleem te zijn voor de ondernemer. Vermogensbestanddelen vormen namelijk geen keuzevermogen als de ondernemer deze vermogensbestanddelen uitsluitend of nagenoeg uitsluitend gebruikt voor zijn onderneming of in privé. In principe wordt het begrip ‘uitsluitend of nagenoeg uitsluitend’ uitgelegd als 90% of meer.
De rechtbank verwijst echter naar een arrest van de Hoge Raad van 14 maart 2001. In dit arrest oordeelt de Hoge Raad dat een auto verplicht ondernemingsvermogen is als het privéverbruik nog geen 1.000 kilometer per jaar omvat. Bedraagt het aantal privékilometers meer dan 1.000 kilometer, dan is er sprake van keuzevermogen. Deze absolute kilometergrens vervangt daarmee het 90%-criterium als uitwerking van het begrip (nagenoeg) uitsluitend. Overigens is deze grens inmiddels verlaagd naar 500 privékilometers.
De rechtbank concludeert dat de Hoge Raad voor auto’s in het algemeen wil afwijken van het 90%-criterium. Dus ook bij het vraagstuk of sprake is van verplicht privévermogen of keuzevermogen. De rechtbank stelt dat een auto keuzevermogen is in plaats van verplicht privévermogen, zodra de ondernemer meer dan 500 zakelijke kilometers heeft gereden. Niet van belang is of minstens 10% van de gereden kilometers zakelijk zijn. Nu de ondernemer in deze zaak meer dan 500 zakelijke kilometers heeft gereden met de Prius, is deze auto voor hem keuzevermogen.
Bron: Rb. Noord-Nederland 09-07-2019