Zijn onroerende zaken wel of niet met elkaar verbonden, maar juridisch of fysiek te onderscheiden? Dan moeten de onroerende zaken als afzonderlijke onroerende zaken in aanmerking worden genomen voor toepassing van de samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting en omzetbelasting als de onroerende zaken afzonderlijk te gebruiken zijn.
Een in Duitsland gevestigde vennootschap krijgt op 19 december 2013 een voortdurend recht van erfpacht en het zelfstandig voortdurend recht van opstal in Nederland. Hiermee krijgt de Duitse vennootschap een kantorencomplex met bijbehorende parkeergarage in haar bezit. De verkoper heeft met de Belastingdienst afspraken gemaakt voor de omzetbelasting. Hierbij is de Belastingdienst akkoord gegaan met de kwalificatie van elke etage van het kantoorgebouw als afzonderlijke onroerende zaak in plaats van het hele kantoorgebouw. De koper wil echter per afzonderlijk te gebruiken gedeelte van de onroerende zaak weten of de samenloopbepaling van toepassing is. In dat geval is namelijk nog minder overdrachtsbelasting verschuldigd, omdat zonder toepassing van de bepaling van de overgang van een algemeenheid van goederen, omzetbelasting verschuldigd is. Op grond van een goedkeurend besluit is dan geen overdrachtsbelasting verschuldigd. De reden is dat sommige gedeelten van de onroerende zaak nog geen twee jaar in gebruik waren . Het hof moet beoordelen of sprake is van afzonderlijke te onderscheiden gedeelten van de onroerende zaak.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt, na verwijzing door de Hoge Raad, dat sprake is van afzonderlijk te verhuren gedeelten van de onroerende zaak. Elk gedeelte is afgescheiden met een wand. Elk verhuurd gedeelte beschikt ook over sanitair en een pantry. Bovendien beschikt elk verhuurd gedeelte over een eigen meter en een eigen toegang. Het hof heeft de gevraagde teruggave overdrachtsbelasting verleend.
Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden 14-5-2019