Spring naar content

Realisatie zakelijke ruimtes nodig voor aftrek verbouwing

Soms financiert een bv de verbouwing van de woning van haar dga. Als deze verbouwing een zakelijk bedrijfsbelang dient, kunnen de kosten aftrekbaar zijn. Voor zover het zakelijk gebruik betrekking heeft op btw-belaste prestaties, is ook de voorbelasting aftrekbaar. Uiteraard gaat de aftrek van kosten en voorbelasting verloren als de verbouwing niet zakelijk blijkt te zijn.

Een bv en haar dga spreken af dat de bv de woning van de dga gaat huren nadat een verbouwing van die woning tot kantoorvilla heeft plaatsgevonden. De bv neemt de verbouwingskosten voor haar rekening. Zij schrijft af over de investeringen in het pand en trekt de btw op de verbouwingskosten af als voorbelasting. De Belastingdienst komt later tot de conclusie dat het gedateerde woonhuis van de dga is verbouwd tot een moderne, luxe villa. De fiscus vindt daarom de verbouwing niet zakelijk. De bv krijgt naheffingsaanslagen omzetbelasting over de jaren 2008, 2009 en 2010 en navorderingsaanslagen vennootschapsbelasting over de jaren 2009, 2010 en 2011 opgelegd. Zij tekent beroep aan tegen deze navorderings- en naheffingsaanslagen.

Rechtbank Gelderland merkt op dat de dga het pand als woning heeft gekocht en in 2013, dus na de verbouwing, weer als woning heeft verkocht. Daarnaast bezat de bv geen vergunning om het pand als kantoor te gebruiken. Pas in 2012 heeft zij een vergunning aangevraagd om de parterre van de woning tot kantoorruimte te verbouwen. Het huidige bestemmingsplan laat zakelijke verhuur van de andere verdiepingen niet toe. Verder kan de bv niet bewijzen dat de villa in de markt is aangeboden als voor commercieel verhuur bestemde kantoorruimte. Bovendien zijn na de verbouwingen een luxe keuken, luxe badkamer, ouderslaapkamer en babykamer gerealiseerd. Allemaal ruimtes zonder kantoorfunctie. Nu geen kantoorvilla tot stand is gekomen, zijn de verbouwingskosten niet zakelijk, aldus de rechtbank. De bv heeft ten onrechte afgeschreven op de verbouwingskosten en de btw op deze kosten afgetrokken als voorbelasting. De rechter oordeelt wel dat de Belastingdienst de naheffingsaanslag omzetbelasting over 2008 te laat heeft verzonden. Deze aanslag wordt dan ook vernietigd. Maar de overige naheffingsaanslagen en de navorderingsaanslagen blijven in stand.

 

Bron: Rb. Gelderland 14-06-2019