Wie zijn aanslagen maar niet betaalt, riskeert dat de fiscus beslag legt op zijn inkomen en/of bezittingen. Nu kan men wel in verzet gaan tegen beslaglegging, maar niet met als motivering dat een formeel gebrek kleeft aan de belastingaanslag.
Als een belastingschuldige zijn belasting na het ontvangen van correcte aanmaningen nog niet betaalt, kan de ontvanger van de belastingen hem een dwangbevel opleggen. Een dwangbevel geeft de ontvanger het recht om over te gaan tot executie. Dat betekent dat hij de in beslag genomen goederen verkoopt om met de opbrengst daarvan de belastingschuld te innen. Wanneer een dwangbevel bekend is gemaakt, geeft de ontvanger een nieuw bevel tot betaling uit. Als de belastingschuldige niet alsnog betaalt of met succes tegen de uitvoering van dit dwangbevel in beroep gaat, kan de ontvanger beginnen met de executie. In het geval van versnelde invordering kan een versnelde executie plaatsvinden. De ontvanger hoeft dan geen hernieuwd bevel van betaling uit te schrijven. Dit soort situaties zijn bijvoorbeeld aan de orde als de ontvanger vreest dat de belastingschuldige vermogensbestanddelen aan een ander wil overdragen. De ontvanger kan ook een zogeheten inkomensbeslag leggen op de inkomsten die een derde moet uitbetalen aan de belastingschuldige.
Belastingschuldigen kunnen in verzet gaan tegen de executie van een dwangbevel. Wie zijn verzet motiveert met de stelling dat hij het dwangbevel niet heeft ontvangen, moet eerst aannemelijk maken dat men de ontvangst van het dwangbevel in twijfel kan trekken. Verder mag de motivering van het verzet niet bestaan uit de stelling dat de belastingaanslag ten onrechte of tot een te hoog bedrag is opgelegd. Een man die tegen de beslaglegging van zijn auto in verzet kwam, merkte dat eventuele formele gebreken aan de aangifte evenmin een geldige motivering vormen. Sommige gebreken waren ook niet te voorkomen. Zo kon de onbetaalde naheffingsaanslag MRB geen adres van de man vermelden, omdat hij in zijn auto leefde.
Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden 24-12-2019, 200.230.828/01 (ECLI:NL:GHARL:2019:11205)