Btw op advocaatkosten voor dga mogelijk aftrekbaar

3 april 2020

Als een bedrijf de advocaatkosten van een werknemer vergoedt, kan de btw over deze kosten aftrekbaar zijn. Daarbij geldt als voorwaarde dat het voor de onderneming echt noodzakelijk is dat de werknemer de desbetreffende procedure wint. Dit komt naar voren in een recent arrest van de Hoge Raad.

Een man is bestuurder en 50% aandeelhouder van twee bv’s . Zijn echtgenote heeft de resterende aandelen in die bv’s in handen. Beide bv’s houden zich bezig met financieel advies en consultancy. Via één van zijn bv’s werkt de dga samen met een andere vennootschap. Als gevolg van deze samenwerking raakt hij betrokken bij het faillissement van twee andere bedrijven. Dit faillissement trekt de aandacht van de FIOD. De FIOD onderzoekt mede de handelingen die de dga en zijn ene bv hebben verricht voor de failliete bedrijven. Het komt zelfs tot een strafrechtelijke zaak. Niet de bv die bij de faillissementen was betrokken, maar haar zustervennootschap schakelt een advocaat in voor de dga. Mede dankzij deze advocaat wordt de dga vrijgesproken. Deze zustervennootschap wil de btw op de advocaatkosten aftrekken. De Belastingdienst weigert deze aftrek. Het geschil mondt uit in een beroepsprocedure, die uiteindelijk voor de Hoge Raad komt.

 

De Hoge Raad overweegt dat een ondernemer in de eerste plaats voorbelasting mag aftrekken als de ontvangen levering of dienst rechtstreeks verband houdt met zijn btw-belaste prestatie. Ten tweede mag een ondernemer (een deel van) de btw over de algemene kosten aftrekken. De Hoge Raad noemt daarbij als voorwaarde dat de algemene kosten zijn verwerkt in de prijzen van de ondernemer.

 

In deze zaak was de belanghebbende bv niet betrokken bij de faillissementen of de strafzaak. Maar zij beweert dat door de strafzaak de reputatie van haar directeur was beschadigd. Tot de vrijspraak van de dga kreeg zij dan ook geen nieuwe opdrachten. Volgens de Hoge Raad is het mogelijk dat kosten van een bv voortkomen uit een handeling die buiten haar onderneming plaatsvond. Dergelijke kosten kunnen best noodzakelijk zijn voor het voortbestaan van de economische activiteit van de onderneming. Dat de dga van de bv persoonlijk baat heeft van de advocaat, maakt dat niet anders. De Hoge Raad ziet voldoende redenen om de zaak door te verwijzen naar Hof Den Bosch voor nader onderzoek. Als het hof constateert dat de advocaatkosten echt noodzakelijk waren voor de onderneming van de bv, is de btw op deze kosten aftrekbaar. In dat geval is zelfs de aftrekuitsluiting van het BUA niet van toepassing.

 

Bron: Hoge Raad 20-03-2020, nr. 18/01184 (ECLI:NL:HR:2020:481)

Amsterdam

Mercuriusplein 1
2132 HA Hoofddorp

Postadres
Postbus 74681
1070 BR Amsterdam

020 653 18 12

Amsterdam@pkfwallast.nl

Rotterdam

Schaardijk 372
2909 LA Capelle aan den IJssel

Postadres
Postbus 84030
3009 CA Rotterdam

010 450 40 20

Rotterdam@pkfwallast.nl

Delft

Delftechpark 40
2628 XH Delft

Postadres
Postbus 332
2600 AH Delft

015 261 31 21

Delft@pkfwallast.nl

Woerden

Pompmolenlaan 9
3447 GK Woerden

Postadres
Postbus 533
3440 AM Woerden

0348 416 262

Woerden@pkfwallast.nl

Alphen aan den rijn

Europaplein 10F
2408 GX Alphen aan den Rijn

Postadres
Postbus 533
3440 AM Woerden

0172 748 218

AlphenaandenRijn@pkfwallast.nl

© PKF Wallast is a member of PKF Global, the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).  “PKF" and the PKF logo are registered trademarks used by PKF International Limited and member firms of the PKF Global Network. They may not be used by anyone other than a duly licensed member firm of the Network.